Ülke genelinde aile hekimleri, "eziyet yönetmeliği" olarak nitelendirdikleri yeni Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ve mecliste görüşülen bir torba kanun teklifine karşı 2-6 Aralık tarihleri arasında beş günlük iş bırakma eylemine başladı. Eylem, dört farklı ilde basın açıklamalarıyla duyuruldu. Hekimler, çalışma koşullarının kötüleşmesine neden olan yönetmeliğin geri çekilmesini talep ediyor. Sağlık çalışanları, eşit özlük hakları ve mesleki onurlarının korunmasını istiyor. Açıklamalarda, koruyucu sağlık hizmetlerinin aksamaması için yeterli bütçenin ayrılması gerektiği vurgulandı.

Eylemlerdeki Ana Talepler

İllerde eş zamanlı yapılan basın açıklamalarında, "Koruyucu Sağlık Hizmetlerine Yeterli Bütçe", "Halkın Sağlığı İçin Görevdeyiz!", "Özlük Haklarımız Gerilemesin", "Çalışmaya Karşı Değiliz, Köleliğe Karşıyız" yazılı dövizler taşındı. Ortak açıklamada, halkın sağlık hakkı, mesleki özerklik ve ekonomik hakların savunulacağı belirtildi. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin iptali ve ilgili yasa taslağının geri çekilmesi istendi. Eylemin, talepler kabul edilene kadar çeşitli etkinliklerle devam edeceği duyuruldu. Hekimler, sağlık otoritelerini harekete geçmeye ve sorunları çözmeye çağırıyor.

Meslek Örgütlerinin Desteği

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi, Sağlık Bakanlığı'nın önceki uyarılara kayıtsız kaldığını ve yeni uygulamalarla durumu daha da kötüleştirdiğini belirtti. Koruyucu sağlık hizmetlerinin engellendiği ve hekimlik mesleğinin onurunun zedelendiği ifade edildi. Yönetmeliğin derhal geri çekilmesi talebi tekrarlandı. Hekimlerin eylemine destek veren çeşitli siyasi temsilciler de açıklamalarda bulundu.

Siyasi Partilerden Destek

Bir milletvekili, Sağlık Bakanı'nın aile hekimlerini ve sağlık sistemini yeterince tanımadığını, özlük haklarına dolaylı yollarla müdahale edildiğini söyledi. Geleneksel tıp uygulamalarına değil, özlük haklarının iyileştirilmesine odaklanılması gerektiği vurgulandı. Aile hekimlerinin eylemine tam destek verildiği ve yanlarında durulacağı belirtildi. Siyasi partilerin hekimlere destek vermesi, eylemin daha geniş bir kamuoyu desteği almasını sağlıyor. Hekimlerin mücadelesi, sağlık sistemindeki sorunlara dikkat çekmeyi amaçlıyor.